Guide: Sådan ansøger du om norsk autorisation

Guide: Sådan ansøger du om norsk autorisation

Opdateret · 7 minutters læsning

Hvis du vil arbejde som sygeplejerske, læge eller andet sundhedspersonale i Norge uden at have norsk statsborgerskab eller have afsluttet en uddannelse i Norge, skal du søge om norsk autorisation. Processen er nogenlunde den samme for alle erhverv, og her vil vi guide dig igennem hvordan du gør det, trin for trin. Hvis din autorisation bliver godkendt, får du et HPR-nummer, som er det nummer, der bruges til at bekræfte, at du har ret til at udøve dit erhverv i Norge.

Hvor lang tid tager det at få en norsk autorisation?

Behandlingen af ansøgningen om norsk autorisation kan tage op til tre måneder, afhængigt af kapaciteten hos Helsedirektoratet. Derfor kan det være en god idé at starte processen så tidligt som muligt, hvis du ønsker at udforske arbejdsmuligheder i Norge.

Et smart tip, hvis du har arbejdet i Sverige, Danmark, Finland eller et andet EU-land i mindst tre år og har fået fuld autorisation, er at sende oplysninger om dette i en separat e-mail til godkjenning@helsedir.no, da det kan fremskynde processen.

Hvor meget koster det at få en norsk autorisation?

Betalingen skal være gennemført for at kunne indsende ansøgningen. Behandlingsgebyret for at opnå en norsk autorisation er 2.500 NOK, hvilket svarer til ca. 1.610 danske kroner.

Kan nogen ansøge om en norsk autorisation på mine vegne?

Ja, dette kaldes fuldmagt. Hvis nogen skal udfylde formularen og betale gebyret på dine vegne, skal du stadig forberede dig og sørge for, at de har de rigtige dokumenter.

En god ting at huske er, at når du har oprettet din konto, vil din ansøgning blive gemt, og du kan når som helst vende tilbage og fortsætte trinene.

I det følgende forklarer vi de enkelte trin, du skal tage for at få en autorisation:

 • Forberedelse

 • Oprettelse af en brugerkonto uden norsk statsborgerskab eller D-nummer

 • Udfyldelse af ansøgningen

 • Upload af de rigtige dokumenter

 • Underskrivelse, betaling og indsendelse af ansøgningen.

Lad os gennemgå processen for at få din autorisation trin for trin!

Forberedelse: Hvad du skal have klar til at få en norsk autorisation

Alle dokumenter skal være i PDF-format. Derfor skal du scanne dokumenterne, hvis du ikke har dem digitalt tilgængelige. NB! Billeder af dokumenter er ikke nok, og scanningerne skal være i farver, hvis originalerne er det. Sørg for at medtage alle sider i den korrekte rækkefølge og retning.

Dokumenterne skal være på et godkendt sprog: Hvis dokumenterne ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk, skal de være oversat til et af disse sprog af en autoriseret oversætter. Oversættelsen skal vedlægges i samme fil som originalen. Diplom og kopi af eksamensbeviser skal ikke oversættes.

Der vil blive anmodet om følgende dokumenter:

 • Diplom / eksamensbevis: Bevis for gennemførte studier og tilhørende eksamensbevis.

 • Udskrift af karakterer / tillæg til eksamensbeviset: En fuldstændig udskrift dine karakterer fra af de gennemførte studier.

 • Gennemførte kurser (studieplan): En detaljeret liste over alle afsluttede kurser fra dit program. Det er ikke obligatorisk at indsende denne liste i din ansøgning, men du kan med fordel vedlægge den, hvis du har den.

 • Pas: En scanning af dit pas som bevis for din identitet.

 • Godkendelse fra andre lande: Du skal vedlægge dokumenter, der viser, at du har ret til at udøve dit erhverv i det land, hvor du arbejder i øjeblikket. For Sverige er dette IVO og HOSP. For Finland er det et dokument, der viser dit registreringsnummer, og for Danmark er det dit autorisationsID.

 • Arbejdsattester: Hvis du har erfaring, skal du vedlægge referencer fra tidligere arbejdsgivere med brevhoved/stempel, underskrift fra den relevante leder og kontaktoplysninger. Dette kan hjælpe processen, og alle dine anførte erfaringer i ansøgningen skal have et uploadet dokument.

Oprettelse af en brugerkonto uden norsk fødselsnummer eller D-nummer Altinn

Når du har alle dokumenterne klar, er du klar til at ansøge via Altinn. Altinn er den norske internetportal for digital dialog mellem privatpersoner, offentlige myndigheder og virksomheder. 

Hvis du ikke har et norsk fødselsnummer eller D-nummer, skal du bruge et alternativt login i Altinn.

Stegene for å lage en bruker er ganske rett frem: 

 1. Tryk på “Lag ny bruker”

 2. Opret et brugernavn, indtast din mailadresse og vælg en adgangskode.

 3. Gå tilbage til login-siden, indtast de oplysninger, du lige har oprettet, og voila, du er inde!

Når du er logget på, er næste trin:

Udfyldelse af ansøgningen om norsk autorisation

Første trin i ansøgningen:

Her vil du blive bedt om at udfylde dine personlige oplysninger, kontaktoplysninger og fuldmagt. Sørg for at udfylde dine personlige oplysninger, som de står i dit pas. Hvis du har ændret dit navn, og nogle af dokumenterne er anderledes end dem i dit pas, skal du dokumentere ændringen.

Det sidste spørgsmål i dette afsnit handler om fuldmagt. Her spørges der om, hvorvidt nogen skal have tilladelse til at udfylde formularen på dine vegne. Nogle vikarbureauer kan håndtere ansøgningen for dig, og i så fald er svaret på det sidste spørgsmål “ja”. Hvis du selv gør det, kan du svare "nej" til dette spørgsmål. Husk, at hvis nogen gør det på dine vegne, skal du stadig forberede de rigtige dokumenter og give dem til dem.

Andet trin: Postadresse

Dette er den adresse, som du ønsker at få dokumenterne sendt til.

Tredje trin: Ansøgningsoplysninger

Dette er det trin, hvor du angiver, at du ansøger om en autorisation. Vælg dit erhverv og derefter det erhverv, som du ansøger om. Der er en hel del muligheder at vælge imellem, men hvis du aldrig har søgt om en autorisation før, er det rigtige valg "Autorisation/Licens". Når du har valgt det, bliver du bedt om at angive, om din autorisation er begrænset i et andet land. Hvis det er tilfældet, vil du blive bedt om at give en forklaring på hvorfor.

Når du har valgt dit erhverv og hvad ansøgningen gælder, vises tre yderligere trin: uddannelse, erhvervserfaring og vedhæftede filer:

Fjerde trin: Uddannelse

Her angiver du alle relevante uddannelser, du har gennemført. Oplysningerne kan bruges til at verificere, at de dokumenter, du har angivet, er korrekte, og derfor beder de om tilladelse til at indsamle oplysninger eksternt om dette, på dette trin. Du kan tilføje op til fem uddannelser.

Femte trin: Autorisationer fra andre lande

Hvis du udøver dit erhverv i dit nuværende land eller i dit hjemland, har du sandsynligvis en autorisation eller licens til at gøre det. Indtast alle relevante oplysninger. I afsnittet "titel" skal du angive din arbejdstitel i henhold til dine autorisationer. Så hvis du f.eks. er sygeplejerske, skal du blot skrive "Sygeplejerske". Alle de autorisationer, du angiver her, skal understøttes af et dokument om autorisationen.

Sjette trin: Erhvervserfaring

Her angiver du din relevante erhvervserfaring til den autorisation, som du ansøger om. Du kan tilføje op til fem tidligere stillinger, så det anbefales at du kun tilføjer den mest relevante erfaring til din ansøgning. For at tilføje din erhvervserfaring, skal du angive land, arbejdsplads, periode (eller om det er din nuværende arbejdsplads), samt din titel og arbejdsbyrde.

Upload af dine dokumenter

Når du har udfyldt din ansøgning, anbefales det at gennemgå den og dobbelttjekke, at alt er korrekt. Når det er gjort, er du klar til at begynde at uploade dine dokumenter!

Her skal du bruge de dokumenter, du har forberedt. Desuden skal du udskrive og underskrive din ansøgning. For at udskrive denne ansøgning skal du gå til "Oversikt - skjema og vedlegg” (Oversigt - formularer og vedhæftede filer). Under “Skjema” (Formularer) finder du en knap, hvor der står "Utskriftsversjon ( pdf )” (Udskriftsvenlig version (pdf)). Download formularen, udskriv den og underskriv den, inden du fortsætter med din upload.

Sørg for at uploade alle de nødvendige dokumenter korrekt, da eventuelle fejl kan føre til en længere behandlingstid for din ansøgning. Antallet af dokumenter, som du bliver bedt om at uploade, afhænger af antallet af dokumenter, som du har angivet i din ansøgning. Hvis du vil uploade dokumenter, skal du gå tilbage til oversigtssiden og uploade hvert dokument i en separat fil:

 • Pas ("Pass")

 • Underskrevet ansøgning ("Underskrevet søknad")

 • De autorisationer, som du har angivet, at du har. ("Godkjenning annet land")

 • Diplom / eksamensbevis  ("Vitnemål / Diplom")

 • Udskrift af karakterer / tillæg til eksamensbevis ("Karakterutskrift / Diploma supplement")

 • Gennemførte kurser ("Fagplan")

 • Attester fra tidligere arbejdsgivere ("Arbeidsattest")

Når alle dine dokumenter er blevet uploadet, skal du trykke på "Kontroller alle" for at fortsætte videre til underskrivning. Hvis der mangler noget i din ansøgning, vil du blive informeret om det, og det skal rettes, før du kan fortsætte. Når alt er klar, kan du gå videre til:

Underskrivning og indsendelse af ansøgning

Dette er den sidste del! Først skal du underskrive dokumenterne. Når du underskriver, bekræfter du, at alt det, du har angivet, er korrekt. Når du har underskrevet, bliver du bedt om at foretage betalingen. Betalingen skal foretages med enten Visa eller Mastercard, og beløbet er på 2.500 NOK.

Når betalingen er gennemført, er din ansøgning indsendt! Du vil derefter blive videresendt til kvitteringen, som er en bekræftelse på, at din ansøgning er blevet indsendt. Når betalingen er gennemført, tager det normalt op til 3 måneder at behandle din ansøgning.

Helsedirektoratet har også udgivet en PDF-fil med en brugervejledning til forskellige dele af denne ansøgning, som det kan være relevant at se på, hvis denne vejledning ikke besvarer alle dine spørgsmål, eller hvis du f.eks. er norsk statsborger og skal bruge formularen. Du er også velkommen til at kontakte os hos Bemlo så hjælper vi dig på vej.

Andre almindelige krav for at arbejde i Norge

 • Kørekort, hvis du ønsker at arbejde i hjemmeplejen.

 • Du skal kunne tale et skandinavisk sprog flydende. Dansk eller svensk er normalt tilstrækkeligt.

Sammenlign mere end 50 vikarbureauer!

Se anmeldelser fra andre sygeplejersker
Se oplysninger om løn og fordele
Send nemt ansøgninger til virksomheder
Sammenlign virksomheder

Skriv en kommentar...

Ved at indsende bekræfter du, at du accepterer vores vilkår og betingelser.

Rangering af vikarbureauer
Udvikler? Ansøg nu.

© 2024 Bemlo